Компанията на Джеф Безос Blue Origin отложи поради технически причини за неопределено време планираните за четвъртък изпитанията на суборбиталния си кораб New Shepard, предаде ТАСС.

"Открихме възможни проблеми в електрозахранването в рамките на предстоящите тестове. Днешните изпитания се отлагат", се казва в заявление на конструкторите, поместено в Туитър.

Вижте как изглежда космическият кораб на Джеф Безос >> >> >>

От Blue Origin известиха, че новата дата за провеждането на изпитанията ще бъде съобщена по-късно.

Предвиждаше се в четвъртък да бъде изпробвана апаратурата на НАСА, обезпечаваща процеса на приближаване на космическия кораб с Луната. Пробният старт трябваше да се състои на полигона в щата Тексас и и трябваше да бъде седми за този космически кораб и тринайсети в рамките на програмата "Ню шепърд".

"Експериментът ще ни даде възможност да установим как си взаимодействат датчиците и компютрите в процеса на определяна не пространствените координати на кораба и скоростта на приближаване с повърхността", съобщиха представители на Blue Origin.

По техните думи апаратурата ще даде възможност за кацане на Луната в пределите на сто метра от набелязаната точка. Заедно с тази апаратура, на борда на New Shepard беше планирано да бъдат монтирани още 11 научни прибора.

Ракетата е 18-метрова, с капсула на върха, в която има места за шестима туристи. Полетът им ще продължава десетина минути.

Компанията Blue Origin се надява да прави по време на суборбиталните полети различни експерименти в условия на микрогравитация. Миналата година неин представител каза, че едно място в New Shepard ще струва 200 - 300 хиляди долара.