Apple отдавна води битка за платежната система в магазина си за приложения App Store. Проблемът е, че компанията не позволява на разработчиците да добавят свои собствени платежни системи към приложенията си за iPhone и iPad. Цялата сага стана публично достояние покрай правната битка на разработчика на игри Epic срещу компанията, но той не е единственият, който не е съгласен с начина, по който Apple процедира в App Store.

TechCrunch съобщава, че в Купертино са на път да бъдат глобени за пети път от нидерландския орган за защита на конкуренцията. Причината е, че Apple не позволява алтернативни плащания за холандски приложения за запознанства.

В страната вече има издадена антитръстова заповед във връзка с технологията за плащане на Apple и приложенията за запознанства. Първата наложена глоба е в размер на 5 млн. евро, а сега Apple може да се раздели със сума между 25 млн. евро и 50 млн. евро, ако не съдейства. Органът за защита на конкуренцията в Нидерладия обвини Купертино, че непрекъснато поставя бариери, вместо да предлага решения.

Органът за защита на потребителите и пазарите в страната пък излезе с изявление, че Apple не е предоставила никакви нови предложения, които да ѝ помогнат да изпълни изискванията на ОЗП и затова ще трябва да плати следваща наказателна вноска. Досега регулаторният орган е наложил на технологичния гигант глоби в размер на 25 млн. евро.

Сегашното противопоставяне, което Apple води с регулатора на конкуренцията в една европейска държава, изглежда предвещава по-мащабна битка, особено в Европейския съюз.