Тази седмица изпълнителен директор на Meta, Андрю Босуърт, обяви, че подразделението Reality Labs трябва да очаква скорошни съкращения. Причината е, че компанията вече не може да си позволи някои от хардуерните проекти, предава "Ройтерс".

Задачата на Reality Labs е да разработва виртуална реалност и джаджите за взаимодействието с нея. Хората в поделението на практика са заети със създаването на метавселената на Марк Зукъръбърг.

Липсата на финанси и прекратяването на някои проекти е знак, че идеята за частен виртуален свят на милиардера не е била приета достатъчно добре.

Истината е, че много потребители не харесаха идеята, защото метавселената бе твърде "стерилна", празна и под контрола на своите създатели. Дори виртуален концерт на DJ David Guetta и The Chainsmokers не успя да привлече нови потребители, а хората изпробвали "бъдещето на интернет" често се оплакват от главоболие.

Само преди седмица Марк Зукърбърг заяви, че Meta възнамерява да "забави темпото" на по-големите си инвестиции, включително Reality Labs.

Цената на акциите на Meta бележи постоянен спад от началото на годината, което също подхранва проблема с липсата на средства.