Казват за нея, че е сватба "не от този свят". Тя е първата и единствена досега космическа венчавка в света - младоженецът в Космоса, а булката - на Земята. Руският космонавт от украински произход Юрий Маленченко и любимата му Екатерина Дмитриева си казват "Да" и се целуват "пред олтара" от огромно разстояние. Тя, официалните лица и около 200 гости са в залата на Космическия център "Джонсън" в Хюстън, САЩ, докато женихът и кумът са на борда на Международната космическа станция (МКС) и кръжат на 380 км над Земята, някъде над Нова Зеландия.

Денят е 10 август 2003 г. Заради невижданото събитие контролната зала на НАСА е декорирана като параклис. Първоначално булката позира с картонена фигура на своя избраник.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След това обаче семейният приятел Хари Ное заема мястото на 41-годишния Маленченко, който се появява на голям видеоекран. До него е кумът му - американския астронавт Едуард Лу, който свири Сватбения марш на Менделсон на синтезатор. Двамата са облечени с работните си костюми, украсени като за случая. Булката и младоженецът сами си слагат халките, като тя едва сдържа сълзите си.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Той беше близо до мястото, където ще отидем на меден месец", казва облечената в бяла булчинска рокля Екатерина по време на празненство в ресторанта на "Вила Капри" след церемонията. Това обаче става месеци по-късно - чак след 28 октомври, когато младоженецът се връща на Земята.

"Въпреки че Юрий е далеч, ние се чувстваме близо, тъй като сме в постоянна връзка", казва булката, която навършва 27 години само дни преди космическата сватба.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Екатерина Дмитриева е родена в Русия, но още когато е на 3 годинки заминава заедно с родителите си за САЩ и става американска гражданка. Тя живее и работи в Хюстън, но след сватбата заявява, че планира да се премести в Москва и да бъде до съпруга си, чиято космическа кариера продължава.

"Обичам Русия. Това е прекрасна страна", казва Екатерина.

Двамата се запознават 5 години преди да се оженят, но любовта им пламва само година преди венчавката, и то в символичен ден - 12 април, когато се срещат в клуб в Хюстън на тържество за първия полет в космоса, извършен на същата дата през 1961 г. от Юрий Гагарин (именно на първия космонавт е кръстен и Маленченко).

"Тогава нещо се случи. Два дни по-късно се преместих да живея при него", разказва още  Екатерина.

Когато подготовката на Маленченко за полет до МКС го връща в Русия, двамата се чуват по телефона всеки ден. При един от разговорите той сякаш между другото я пита дали би се омъжила за него. "Да, разбира се!", отговаря веднага тя. Нямат обаче време за подготовка, тъй като още през април Юрий заминава на шестмесечна мисия. Въпреки това, двамата решават да не чакат чак до есента.

Маленченко на работа със свои колеги

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Законите в Тексас позволяват на единия, а дори и на двамата младоженци да не присъстват физически на венчавката, стига да бъдат попълнени необходимите документи. Повечето подобни сватби стават, докато единият от влюбените е в армията. Тогава обаче се случва нещо историческо - младоженецът дори не е на Земята. За Дмитриева това е първи брак, а за Маленченко - втори, той е разведен и има 18-годишен син.

"Когато чух за идеята, тя ми се стори налудничава", споделя бащата на Екатерина - Виктор, който преподава руска литература и култура в университета в Оклахома. - "Казах: "Не! Не! Не!". След като обаче видях как ги подкрепят колегите и приятелите в НАСА, се съгласих, че все пак е възможно. Стана хубава женитба, много съм щастлив".

Дмитриев-старши все пак подчертава, че има и по-малка дъщеря и би искал нейната сватба да е "нещо по-простичко".

Космическото бракосъчетание обаче съвсем не е посрещнато с одобрение от началниците на Маленченко в руската космическа агенция, пише тогава вестник "Хюстън кроникъл". Като полковник от руските ВВС младоженецът трябва да получи специално разрешение, за да се ожени за американка - на действащите офицери е забранено да създават семейства с чужди граждани заради държавните тайни, които знаят. А и това не е част от програмата на полета му в МКС. Още един факт пък съвсем ядосва руснаците - Юрий Маленченко, който иначе е носител на орден "Герой на Русия", и избраницата му продават правата за излъчване на сватбата на американска телевизия (заради това и днес няма достъпно видео от събитието - б.р.).

Embed from Getty Images

Маленченко получава държавно отличие лично от президента Владимир Путин

В крайна сметка космонавтът все пак получава разрешение, но сватбата не се зачита за официална в Русия, докато двамата не се оженят по традиционния начин. Нещо повече - "Роскосмос" категорично забранява повече да има други такива бракосъчетания.

"Един космонавт не бива да се държи като кинозвезда", отсича главнокомандващият ген. Михайлов.

Един от тримата, които се върнаха на Земята с капсула

На 18 юни 2016 година Юрий Маленченко стана един от тримата астронавти от МКС, които се приземиха успешно с капсула, след като прекараха в космоса 186 денонощия. Спускаемият апарат на кораба "Союз ТМА-19М" се разкачи от МКС три часа по-рано и се приземи на 147 км. от град Жезказган в Казахстан. Към мястото веднага се отправиха спесителни екипи, които отнесоха на ръце Маленченко - командир, и двамата му колеги - американецът Тимъти Копра и първият британски астронавт Тим Пийк.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Най-хубавото пътуване в живота ми. Беше фантастично от началото до края. Невероятно е, уханията на Земята са толкова силни и е чудесно пак да дишаш свеж въздух!", заяви Пийк минути след кацането.

Приземилата се капсула

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Той, Копра и Маленченко, за когото това беше шести полет в Космоса, се отправиха в орбита на 15 декември 2015 г. в състава на 47-ата експедиция на МКС. Там те проведоха стотици експерименти в областта на биологията, биотехнологиите, физиката и други. Освен това те успяха да възстановят пълното електрозахранване на станцията, като смениха разваления регулатор на напрежението на външната й страна. 

"Хубаво е винаги да се връщащ на Земята, особено след дълга експедиция. Казахстан е специална територия и за всеки космонавт е втора родина. Оттук излитаме и пак тук се връщаме", каза на пресконференция след завръщането си Юрий Маленченко, който неведнъж вече беше потеглял към Космоса от бившия съветски космодрум "Байконур".

Вижте и кадри от живота в космоса на Юрий Маленченко: