На полигон край Нижни Новгород се провеждат изпитанията на трите най-нови артилерийски системи за руския ВМФ и Сухопътните войски на Русия.

Обсегът на стрелба на универсалната корабна артилерийска установка е до 20 км, а точността е демонстрирана със свалянето на ракети по време на изпитанията. Специална система за управление разпръсква снарядите, за да не попадат в една точка, поясни конструктурът на корабни артилерийски установки към ЦНИИ "Буревестник" Николай Комов.

Самоходната зенитна установка "Деривация" вече получи прозвището "убиец на дронове" заради бойните си възможности.

Вижте как изглежда Деривация-ПВО >> >> >>

57-мм ѝ оръдие произвежда по 120 изстрела в минута и е способно да поразява цели, движещи се със скорост до 500 м/сек. Оптико-електронната система за насочване работи в пасивен режим, без да се разкрива. На тестовете "Деривация" стреля при марш и във вода, по земя и по въздух.

"Точността на "Деривация" позволява да се свалят безпилотни апарати на разстояние от над 3 км. Нито една друга артилерийска установка не е способна на това. Разбира се, дроновете могат да се поразяват и с ракети, но цената им съществено превишава цената на 57-мм боеприпас", отбеляза началникът на отдела за разработка на въоръжение в "Буревестник" Александър Савиних.

Планира се изпитанията на самоходката да приключат през 2020 г., по-нататък на нейната база може да бъде създаден зенитен робот с изкуствен интелект за защита на големи промишлени обекти.

Третото дете на ЦНИИ е самоходния 82-мм миномет "Дрок" - продължение на знаменитата "цветна" серия руска артилерия. Оръжието е разположено на бронирана машина, а цифровата система за управление на огъня е защитена от смущения.

"За стрелба от екипажа не се изисква да излиза от защитената капсула. Достатъчно е да спре за няколко секунди", отбеляза главният конструктор Иля Чупин, цитиран от "Российская газета".