Южна Корея се похвали с първия полет на своя собствен стелт изтребител KF-21 Boramae. Самолетът е бил във въздуха около 30 минути, а ВВС на Сеул счита теста за "пълен успех".

Знае се, че формата и материалите, от които е изграден KF-21, предлагат понижена радарна видимост. Изтребителят обаче ще е "по-видим" от F-35. 

KF-21 има по-малък радар от 60-те многофункционални F-15K, с които разполага Южна Корея. За задвижването отговарят два двигателя General Electric F414-GE-400K.

Вижте как изглежда KF-21 Boramae >> >> >>

Сеул разработва KF-21, за да замени остарелите изтребители F-4E Phantom II и F-5E/F Tiger II.

Съгласно настоящите планове Южна Корея ще разполага с 40 бройки от KF-21 до 2028 г. и трябва да има пълен флот от 120 самолета до 2032 г.

Други 50 от самолетите се очаква да бъдат поръчани от Индонезия, която е младши партньор в програмата. Възможно е тази бройка да бъде увеличена.

Очаква програмата KF-21 да има приблизителна обща стойност от 7,4 милиарда долара.

Военните анализатори споделят, че Сеул има амбициозен график за своя стелт самолет, който засега спазва. Възможно е в края на десетилетието Южна Корея да има повече бройки от своя собствен стелт, отколкото има Русия. Причината е, че санкциите и забраната за търгуване в долари спъват редица нови руски военни програми.