Първите туристи на компанията "Върджин Галактик" се завърнаха на Земята от полета си до ръба на космоса, продължил около час, предаде Би Би Си, цитирана от БТА. Мисията "Галактик 02" премина по план.

На борда на ракетоплана на "Юнити" пътуваха британецът Джон Гудуин, Кейша Шахаф и дъщеря й Анастейжа Майерс от Карибите, а също двама пилоти и инструктор на компанията.

Ракетопланът на компанията се издигна от космодрума "Америка" в пустинята на щата Ню Мексико. Около 50 минути след старта си той да се освободи от по-големия си кораб-носител и пое към ръба на космоса. Десетина минути по-късно апаратът се приземи в Ню Мексико.

Джон Гудуин, който е на 80 години, е сред първите, закупили си билет за космическото пътуване още през 2005 г. Той е бивш състезател по кану и е участвал в Олимпийските игри през 1972 г. Британецът страда от болестта на Паркинсон и иска да бъде вдъхновение за другите, отбелязва Асошиейтед прес.

Цената на билетите е 200 хил. щатски долара, когато той купува мястото си на борда на мисията. Сега стойността им достига 450 хил. щатски долара.

Кейша Шахаф (46 г.) от Антигуа печели на лотария билета за пътуването до ръба на космоса, докато е във Великобритания. Тя решава да вземе и дъщеря си Анастейжа Майерс ( 18 г.), студентка в университета в Абърдийн. Двете са първите представителки на Карибите, полетели в космоса, както и единствените досега майка и дъщеря, стигнали заедно дотам.

Това беше седмото пътуване на "Върджин Галактик" в космоса от 2018 г. насам, но първото с туристи с билет. През юни т.г. компанията реализира първия суборбитален търговски полет. На борда бяха трима италианци, представляващи военновъздушните сили на страната и Националния изследователски съвет на Италия. Заедно с тях пътува инструктор на компанията.

Около 800 души са в списъка на чакащите да полетят с "Върджин Галактик", съобщават от компанията, цитирани от Асошиейтед прес.