Най-новата руска ПВО-система С-500 "Прометей" е била тествана на полигона Капустин Яр, като е осъществила първите си стрелби, заснети на видео. Осъщественият пуск е бил по "скоростната балистична мишена", съобщават от руския военен канал "Звезда".

Тестът е показал, че С-500 може да се ползва и като противоракетна отбранителна система.

Според наличните данни, C-500 се отличава с боен радиус от 600 километра. Една система може да открие и едновременно да удари до десет балистични цели, движещи се със скорост до 7 километра в секунда. С-500 може да прехваща бойните глави при свръхзвукови скорости.

Освен от пусковата установка и ракетите, С-500 се състои и от нови радари.

Комплексът може да неутрализира цели на над 200 км надморска височина, което дава бързи антисателитни възможности на Москва.

С-500 ще използва както ракети от арсенала на С-400 - като 40Н6М с потвърден обсег от 380 км, така и нови, неизползвани в други системи. Например противоракетата 77Н6-Н е предназначена за надатмосферен прехват на балистични ракети на височина до 165 км. За унищожение на спътници в ниските орбити С-500 разполага с ракета 77Н6-Н1 с ядрена бойна глава с неголяма мощност, пише военният експерт на Националното радио на Китай Шао Юнлин.

Обсегът на С-500, ако установките бъдат разположени по границата на Русия

Снимка: Twitter

"Предполагам, че "Прометей" ще бъдат разположени далеч от границите. Това е система с голям обсег (до 3500 км) и няма смисъл да се разгръща на предна линия. Смятам, че първото място на базиране на С-500 ще стане Москва", пише китайският експерт Шао Юнлин.

Други обаче изтъкват, че базирането на С-500 в Крим и Калининград би дало силен коз на Русия спрямо НАТО.