През последната година темата за НЛО и извънземните придоби ново значение. Пентагонът официално стартира агенция за наблюдение на неизяснени феномени и дори призна съществуването на видеа на НЛО. Само преди седмица Конгресът на САЩ изслуша офицера от разузнаването Дейвид Груш, твърдящ че САЩ имат пленени "технологии от други планети" и дори разполагат с тялото на извънземни. Груш обаче не даде доказателства за думите си.

Междувременно учените са повече от скептични към тезите за вече осъществен и държан в тайна контакт с извънземни. По думите им, ако такъв се бе случил, последиците за нас най-вероятно щяха да са фатални, пише The Conversation.

Работна група за изследвания на коренното население на Америка оценя, че потенциален контакт между две различни цивилизации може да завърши катастрофално. Учените дори препоръчват на СЕТИ да прекрати опитите си за контакт или търсене на извънземен разум.

В историята на човечеството, контактът между различни цивилизации вече се е случвал. Срещата между европейците и коренното население на Америка е пример за сблъсък между две много различни и непознати едни на други групи от хора.

Подобни срещи на различни цивилизации са се случвали и друг път в историята - Австралия, Нова Зеландия и Африка са част от останалите примери.

Анализирайки историята, учените стигат до извода, че първият контакт може да носи по-скоро миролюбиви белези, но последствията от него да са повече от фатални за цивилизацията с по-ниско развитие на военната технология.

Например, когато Христофор Колумб и други европейски изследователи стъпват в Америка, веднага решават, че "индианците" са по-малко напреднали поради липсата на писменост, пушки.

Това води до векове на робство и геноцид над коренното население в Америка.

Всъщност, всеки сблъсък на по-развита военно цивилизация с по-слабо технологична такава е завършвал със заличаването й или с поробването й.

Заключенията на учените са дори по-песимистични. Хората имат склонност да дехуманизират други хора, ако ги сметнат за по-малко развити в дадено отношение.

Отношението на човечеството към животни с някакво ниво на интелект също е показателно за това как може да свърши "контактът", ако има голямо разминаване в  нивото на развитие между човечеството и извънземните.

По думите на учените самият факт на слушане, изпращане на съобщения и търсене на извънземни може да се смята за контакт. Това е подобно на планирането на експедиции в океана и строенето на корабите за тях. Резултатът рано или късно би дошъл под някаква форма.

Подобно на самия колониализъм, контактът може най-добре да се разглежда като поредица от събития, които започват с планиране, а не като единично събитие.

"Изглежда противоречиво, че започваме отношенията си с извънземни, като подслушваме за тяхна комуникация без разрешение. Същевременно, на Земята държавите работят активно, за да пазят комуникациите си в тайна, и гледат на опитите за разбиването й като на агресивен акт", споделят учените.

Понякога чисто научни мисии, също могат да доведат до колонизация на континенти. Това е примера с пътешествието на Джеймс Кук до Австралия и Нова Зеландия. Той дори пътувал със забрана за осъществяване на колонизационни мероприятия, твърдят учените.

Вероятността потенциална извънземна цивилизация да открие усилията ни за контакт и да ги разтълкува по агресивен начин не са за подценяване.

Световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг подкрепяше тезата, че трябва да спрем да търсим извънземни цивилизации. По думите му чисто математически е доста вероятно те да съществуват, но всичко сочи, че срещата ни с тях може да е фатална за нас.

"Докарването на нови болести,често умишлено води до смъртта на десетки милиони. То е последвано от поробване на оцелелите и пълно унищожение на местните форми на самоуправление и култура", обясняват експертите по история на Северна и Южна Америка.