Първият изпитателен орбитален полет на кораба Starship на американската компания SpaceX може да се състои през октомври, предаде ТАСС. Това заяви ръководителят на компанията Илон Мъск.

Чрез Starship 100 човека могат да достигнат до всяка една точка на планетата за 20 минути. Коробът ще бъде ползван и за пътуването към Марс.

Вижте как изглежда Starship >> >> >>

"Планираме за октомври първия изпитателен полет на височина 20 км, а веднага след това ще направим опит за пилотиран полет", е написал той на страницата си в Туитър.

"По-подробна информация за това ще бъде публикувана на 28 септември, когато се отбелязва годишнина, свързана с достигането на орбита от създадения от SpaceX кораб", пише Мъск.

Тази седмица на новия стартов комплекс на SpaceX в Тексас бяха извършени тестове на прототипа на Starship - Starhopper, който се издигна височина 150 метра във въздуха.

В основата на Starship и Super Heavy стои ракетния двигател Raptor. Ракетата Super Heavy ще има 31 броя от него, а космическия кораб Starship - 7 броя. Прототипът Starhopper вече бе тестван с 1 брой от новия ракетен двигател, като ще има тестове и с 3 агрегата.

Raptor използва за гориво течен метан и течен кислород. Това решение е избрано от Мъск не само по икономически причини, но и защото на Марс има метан, който може да бъде превърнат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Двигателят е около 2 пъти по-мощен от ракетния агрегат Merlin 1D, използван във Falcon-9. Метановият Raptor ще може да се използва многократно, а за сега тестовете на SpaceX вървят по план и са успешни.