Първият национален боен самолет на Турция ще "излезе от хангара" през 2023 г., заяви пред турската частна телевизия НТВ Исмаил Демир, ръководителят на Управлението за отбранителна промишленост на страната.

Догодина предстои да бъде осъществен и първият полет на турския свръхзвуков тренировъчен и лек боен самолет Хюрджет (TAI Hürjet), каза още Демир.

Вижте как изглежда турският самолет >> >> >>

Цената на една бройка от самолета ще е 600 милиона долара. Машината ще се задвижва от един реактивен двигател General Electric F404, а тавана на полета ще е под 15 000 метра. Максималната скорост ще е 1720 км/ч.

Дизайнът на машината напомня на южнокорейският KAI T-50 Golden Eagle. Очаква се турският лек изтребител да влезе в производство през 2025 година, а Малайзия е един от потенциалните купувачи на самолета.

По думите на Исмаил Демир войната в Украйна е откроила значението на системите за противовъздушна отбрана и на безпилотните системи.

"Продължаваме да виждаме капацитета на нашите бойни безпилотни самолети. Искаме да покажем и къде могат да бъдат успешни безпилотните системи", изтъкна той.

Запитан за интереса от чужбина към турските бойни дронове, Демир подчерта, че броят на страните, които проявяват интерес, е огромен.

Според Демир с всеки изминал ден нараства и значението на системите за ПВО. Той посочи, че в момента се извършват изпитания на турската система за противовъздушна отбрана с малък обсег за монтаж на кораби Гьокдениз (Gokdeniz).

От тази година в инвентара на въоръжените сили влиза и бойният кораб амфибия Анадолу, след което ще се пристъпи и към създаване на собствен самолетоносач на Турция, каза той.

Турция работи също и в посока на серийно производство на турския танк Алтай с мотор от Южна Корея, посочи още Демир.

Южната ни съседка има проект и за собствен стелт самолет.