Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) започна разследване срещу Acer, ASUS, MSI, Motorola Mobility и Lenovo във връзка с жалба от VideoLabs, която обвинява изброените компании в незаконно използване на патентовани технологии.

VideoLabs е основана през 2018 г., за да натрупа интелектуална собственост в областта на обработката на видео. Оттогава тя е придобила стотици патенти от компании като Nokia, Alcatel-Lucent, Siemens AG, Swisscom AG, 3Com, Panasonic и Hewlett Packard Enterprise (HPE).

Специалисти оценяват компанията като "патентен трол". Като такива се възприемат дружества, които на практика на произвеждат продукти, а се занимават само с изкупуването на различни патенти и завеждането на съдебни искове в опит да изкарат пари от големи компании, които нарушават тяхната собственост по някакъв начин.

VideoLabs твърди, че Acer, ASUS, MSI, Motorola Mobility и Lenovo нарушават четири патента. Те включват документи 7 769 238; 8 139 878 и 8 208 542, в които са описани методи за кодиране на видео. Патентите са регистрирани в САЩ от Panasonic в началото на 2000-те години. Друг патент, 7 372 452, е издаден на южнокорейския гигант Samsung. Той се отнася до автоматичната промяна на ориентацията на прозореца за възпроизвеждане на видео при завъртане на компютърното устройство.

Отбелязва се, че технологията, описана в патентите, всъщност може да се разпространи върху различни продукти: персонални компютри, таблети, смартфони и дори телевизори.

VideoLabs настоява за забрана на вноса в САЩ на устройства от Acer, ASUS, MSI, Motorola Mobility и Lenovo, за които се твърди, че незаконно използват защитената технология. Обвиняемите все още не са коментирали ситуацията.