Китай показа умалено копие на първата си голяма космическа модулна станция, която е символ на амбициите на страната в космическите изследвания и трябва да бъде изстреляна през 2022 г., за да наследи Международната космическа станция (МКС), предаде Франс прес.

Копието на новата станция, с манекен в космическо облекло и китайски знамена, бе представено на Изложението по аеронавтика и аерокосмически изследвания в Джухай, Южен Китай. Станцията ще включва три части - основен модул, дълъг близо 17 метра, в който ще се живее и работи, и два допълнителни модула, предназначени за научни експерименти.

Вижте как изглежда китайската космическа станция >> >> >>

Трима астронавти ще могат да живеят едновременно на борда на станцията, която ще е с тегло най-малко 60 тона и ще е снабдена със слънчеви панели. Астронавтите ще могат да извършват научни изследвания, експерименти в областта на биологията и в условия на безтегловност.

Сглобяването на станцията трябва да започне около 2022 г. Предвижда се тя да функционира 10 години. Тя би трябвало да остане единствената функционираща станция в космоса след програмираното "пенсиониране" на МКС, с която са ангажирани САЩ, Русия, Европа, Япония и Канада, през 2024 г. Китайската станция обаче ще е със значително по-малки размери.

През август Китай и Службата по космическите въпроси на ООН оповестиха, че станцията ще осигури достъп за всички страни, за да бъдат извършвани научни експерименти. Институти и университети бяха поканени да представят свои проекти. Китай е получил 40 предложения от 27 страни и региона, които предстои да бъдат обсъдени.