Пентагонът създаде нов портал в интернет, на който могат да се изпращат доклади за видени неидентифицирани аномални явления или НЛО-та.

Сайтът ще приема доклади от настоящи и бивши служители на Вашингтон и под-изпълнители, участващи в определени програми, които може да са свързани с аномални явления.

На сайта могат да се прегледат осем видеоклипа, показващи НЛО, плюс архиви на доклади и брифинги на Конгреса, съобщения към пресата и връзки към други ресурси.

"Уебсайтът ще служи като едно гише за цялата публично достъпна информация, свързана с НЛО", заяви генерал Пат Райдър, прессекретарят на Министерството на отбраната.

Създаването на новия уебсайт е поредният знак, че проблемът с неидентифицираните обекти привлича вниманието на Пентагона. Тази седмица DefenseScoop съобщи, че заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс е поела пряк надзор над Службата за следене на аномалии на Пентагона (AARO) и нейния директор Шон Къркпатрик. Това е предприето с цел ускоряване на развитието на службата.

"Вярвам, че прозрачността е критичен компонент от работата на AARO и се ангажирам да споделям откритията на AARO с Конгреса и обществеността, в съответствие с нашата отговорност да защитаваме критичните национални отбранителни и разузнавателни способности", заяви Катлийн Хикс.

Когато уебсайтът е напълно, той ще служи като защитен канал за изпращане на сигнали от настоящи или бивши държавни служители, военни и изпълнители в аерокосмическата индустрия.

Броят на държавните служители в САЩ е около 29 милиона души. Заетите в аерокосмическата индустрия са половин милион. Все още не е ясно дали всички те ще могат да пращат доклади. От Пентагона обаче допълват, че работят по възможност всеки гражданин на САЩ да праща доклад за НЛО.

"Механизмът за членовете на широката общественост да правят доклади ще бъде обявен през следващите месеци", казаха от Пентагона.

Гражданските пилоти бяха насърчени да докладват за наблюденията на НЛО на ръководителите на полети. AARO заяви, че ще получава доклади от Федералната авиационна администрация.