Американските компании Skyworks Global и Scaled Composites разработват екзотичен хибрид между самолет и хеликоптер с името VertiJet, с който ще участват в конкурс за нови летателни апарати на Пентагона, съобщава Jane's Defence Weekly.

Според изданието става дума за програмата FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft - Ударно-разузнавателен летателен апарат на бъдещето), в рамките на която вече са представили свои проекти гиганти като Northrop Grumman, Lockheed и Boeing, предава факти.бг.

Вижте как изглежда VertiJet >> >> >>

Изпълнителен директор на Skyworks Global е бившият бригаден генерал от американската армия Джон Мишел, така че в компанията очевидно са наясно с нуждите на щатските ВВС. Според него VertiJet може да изпълнява изключително широк спектър от задачи: издирвателно-спасителни операции, доставка на пратки от кораби до брега, наблюдение и разузнаване, ескорт и т.н.

Основното предимство на самолета-хеликоптер е вертикалното излитане. Апаратът не зависи от летища и може да зависва във въздуха като вертолет. Други подробности за VertiJet засега не са известни. Хибридът е кръстен така в чест на експериментален реактивен самолет с вертикално излитане със същото име, разработен от американските военни през 50-те години на миналия век.