Пентагонът добави Русия към списъка на страните, чиито услуги е забранено да използва при космически изстрелвания. Забраната влиза в сила на 31 декември 2022 г., съобщи ТАСС, цитиран от technews.bg.

Новината се появи в четвъртък на сайта на Федералния регистър, който публикува официални документи на правителството на САЩ. Списъкът на страните, чиито услуги ще бъдат забранени от 31 декември 2022 г при пускане на комерсиални спътници, включва Русия, Сирия, Судан, Иран, Северна Корея и Китай.

В документа се посочва, че "в една от секциите се налагат допълнителни забрани за получаване на определени услуги от чужди държави, свързани с комерсиални спътници". Такива услуги, например, са обезпечаване на сигурност в киберпространството или използване на средства за изстрелване на космически кораби в орбита. Забранено е също закупуването на материали за производство на спътници от тези страни.

Забраната се отнася за използване на комерсиални спътници, които са "проектирани или произведени" в държавите от списъка. Ограничителните мерки се прилагат и за използване на "сателити, пуснати извън Съединените щати на или след 31 декември 2022 г., с помощта на ракети-носители, проектирани, произведени и предоставени от правителство или компания, контролирани от властите на една от страните в този списък".

В същото време Пентагонът признава, че могат да се правят изключения от правилата, ако бъде предоставена необходимата информация.

Коментирайки тази стъпка на американските военни, държавната корпорация "Роскосмос" я описва като "още една проява на нелоялната конкуренция на Вашингтон на международния пазар на космически услуги".

"Това решение на Пентагона може да повлияе негативно на международното сътрудничество при организиране на редовни изстрелвания на космически кораби", пише на сайта си Роскосмос.