През последните няколко години американската армия е извършила множество тестове на мозъчен имплант, позволяващ управлението чрез мисли. В последната си версия тази технология се използва за "мисловно управление" на дронове, съобщава The Daily Beast.

Разработките и изпитанията са били извършени от агенцията за високо технологични изследвания към Пентагона - DARPA. Тестовете обаче са били проведени във виртуална среда и на практика са били компютърна симулация. Въпреки това, един "оператор" е можел да контролира до 3 дрона - единствено чрез мислите си.

DARPA е използвала мозъчен имплант, които е предавал мислите на човека към компютър. Технологията се базира на електроенцефалограмата, позната и като ЕЕГ. Тестовият субект е бил доброволецът Нейтън Коупланд, който страда от частична парализа.

Вместо към истински дронове, мозъкът на Коупланд е управлявал виртуална симулация на 3 дрона. Операторът е успял да контролира изцяло единият безпилотник, като междувременно е коригирал движението на другите две машини.

От DARPA заявяват, че технологията е много обещаваща и скоро може да доведе до създаването на мисловно управлявани дронове. Освен изпращането на сигнали от мозъка към машината, американците успели да създадат надеждна обратна връзка, изпращаща сигнали към мозъка на оператора.

"Представете си че бутате обект - така задвижвате дрона. Ако уредите му отчетат нещо интересно, те изпращат сигнал към вашия мозък и вие автоматично насочвате вниманието си в необходимата точка на екрана, показващ картината пред вас", разясняват от DARPA.

Технологията обаче все още не е развита достатъчно, твърдят американските военни.

Те са си поставили за цел камерата на дрона да възпроизвежда видео директно в мозъка на управляващия, но затова трябва да се създаде по-мощен и добър мозъчно-машинен интерфейс. Други проблеми са свързани с ориентацията в 3D и ограниченият набор от команди. DARPA обаче се надява да реши тези проблеми и работи по подобряването на технологията.

Анализаторите заявяват, че не е случайно, че агенцията е избрала частично парализиран доброволец, защото военни инвалиди биха могли да продължат да служат на армията и след своето раняване - като оператори на дронове. Единственото изискване е те да имат ясно съзнание.

Някои учени от DARPA обаче виждат и пазарен потенциал, като в бъдеще хората, разполагащи с необходимия мозъчен имплант, ще могат да управляват голям набор от уреди само със силата на мисълта си.

"Това е технология, която определено ще навлезе в личното ви пространство", коментират експертите.