Летец-изпитателят Анатолий Книшев описа възможния сценарий при бой между руския лек тактически самолет Checkmate (Су-75) и американския изтребител от пето поколение F-35, предава Russia Beyond.

Вижте как изглежда Су-75 >> >> >>

"Доколкото ми е известно, в концепцията на модернизирания F-35 американците леко са занижили изискванията за свръхманевреност на своите машини, като са поставили основния акцент върху общата динамичност на бойните системи на изтребителя. А при руския Су-75 е обратното - свръхманевреността е поставена на първо място. Следователно тук Checkmate получава много важно предимство във въздушния бой", заяви Книшев за "Комсомолская правда".

Според него, въпреки че изтребителят F-35 може да лети под ъгъл за атака от 50 градуса, той не е способен на едновременен боен завой, а Су-75 е способен, което му гарантира преимущество, пише "Взгляд".

Летецът също така припомни, че бордовото оборудване на руския самолет може да атакува 6 цели и да съпровожда до 30 въздушни цели. Противникът тук му отстъпва. Освен това обсегът на радара на Су-57 ще е по-голям, което ще позволи по-бързо откриване на противника. Книшев напомни, че Checkmate ще бъде оборудван с елементи на изкуствен интелект, които ще му помагат с алгоритъма на действие в бой.

"На вас, разбира се, ви се иска да чуете от мен: 'Ще победим американците'. Не, няма да го кажа. Ще кажа само, че боят ще се води с приблизително равни бойни машини, а изходът ще зависи от уменията на летеца да вземе максимума от своя самолет. Или както се пее в известната песен: 'Или аз него, или той мен'", заключи Книшев.

Новият руски лек изтребител Checkmate може да развива скорости до 1900 км/ч, а обсегът му е около 3000 км. Първите доставки на новия руски еднодвигателен изтребител Checkmate се планира да започнат до 5 години и половина.