Бурята Елпис вилня и в Израел. Освен на планината Хермон, където са зимните курорти на страната, побеля и Йерусалим. Крайбрежието беше заливано от вълни, които се опитаха да откъснат не само части от плажовете на страната, но и да разрушат останките от старинни крепости. И точно тук се наместват иновационните постижения, предава БНР.

Коби Биренак е един от изобретателите на защитни модули срещу вълните, свързани и с генератори за енергия от морето и вятъра по време на буря.

"Първите модули по нашата технология вече са поставени срещу бреговете на град Натаня. Последната буря е доказателство, че те могат да посрещнат вълните далеч от брега и да ги омаломощят. Талазите стигат до плажа вече значително по-кротки и неагресивни. Най-общо, нашето съоръжение прилича на тетраедъри с височина от 2 до 15 метра в зависимост от терена и обичайните ветрове. Те са кухи и стената, която гледа към открито море има голям отвор. През останалите стени има дупки, през които кръгообразно се отича водата на вече разбилите се вълни. Силата им завърта генератор на енергия. Освен от водата, енергия се произвежда и от вятъра по време на буря. На върха на тетраедърите се поставя пилон, на който е инсталирана вятърна турбина".

Технологията, по която са изработени съоръжения, се изпълнява на брега. Така се използват 30 процента по-малко материали, отколкото, ако се правят направо в морето. Важна суровина е пясъкът, който е обект на спорове с еколозите, които се опасяват, че морските съоръжения ще унищожат местообитанията на много растения и животни.

"По тази причина сме разработили технология, която е съвместима с ландшафта на дъното на морето. Особено много внимавахме, когато проектирахме съоръжения за ейлатския залив. На дъното са кораловите рифове и беше проблем дали тежащите тонове съоръжения няма да ги разрушат. Затова и при проектирането, и сега при експлоатацията, работим с министерството на екологията и с екип от ихтиолози от Ейлатския университет. Оказа се, че нашите модули бързо се вписват в живота на рифовете и технологията ни е зелена".

Интерес към тези подводни пирамиди има не само от страна на морските администрации на градовете, но и от различни морски съоръжения, които също биха могли да пострадат от бури, високи вълни и силен вятър. Едни от тях са газовите платформи край бреговете на Израел и заводите за пречистване на морска вода.

"Революционното в нашета технология е, че тя е от модули, които могат да се сглобят като лего. Предстои ни да направим подобно заграждение пред бреговете на Херцелия - един от най-престижните курорти на Средиземно море. Някога там е имало крепост на кръстоносците. Запазени са цели стени от нея, но силните морски вълни все още подкопават почвата на брега и има опасност от ерозията те да рухнат. Така с една технология решаваме много проблеми, даже проблем с безопасността на летовниците. Защото нашето съоръжение ще бъде преграда пред високите вълни, но ще премахне и силното мъртво течение, което е добра новина за курортистите. Строителството на нашите модули е с проверено качество, защото става на сушата. Доказано е, че върху нашите съоръжения се строят не само вълноломи в открито море, но пирсове за акостиране на кораби. В момент се говори, че върху три такива тетраедъра ще бъде построена и писта за малко летище в Турция. Много е вероятно в бъдеще за Израел да е по-изгодно летищата му да се в морето, а не са сушата. Земята недостига. Може би това ще е технология и за изграждане на изкуствени острови".