В мрежата се появи изображение на модел на първия в Русия шпионски космически дрон, предназначен за многократна употреба и полети с хиперзвукова скорост, съобщи "Взгляд", цитирана от Russia Beyound.

На снимката е се вижда безпилотен космически самолет с един двигател.

По-рано от фондация "Сколково" съобщиха, че разработеният от компанията "ИСОН" за "Роскосмос" летателен демонстратор за многократна употреба е снабден със собствена двигателна установка за развиване на необходимата скорост и в началния етап на полета използва самолет-носител. След това той каца като самолет и може да извършва други мисии.

Генералният директор на "ИСОН" Юрий Бахвалов подчерта, че в производството на дрона ще се използват само серийни компоненти руско производство, а двигателят ще е 14Д30 от горен клас "Бриз М". Това означава, че ракетния двигател ще е с течно гориво, което използва токсичното и корозивно гориво диазотен тетраоксид.

"През 2023 г. ще бъдат проведени пет летателни изпитания на опитния образец със самолет-носител, който ще бъде М-55 "Геофизика", каза Бахвалов.

Според замисъла апаратът ще може да достига височина 160 км при скорост 7 Маха или да извежда космически апарати в орбита на височина до 500 км. Всеки апарат ще може да изпълнява не по-малко от 50 полета.

За разработката на проекта от 2015 до 2017 г. са привлечени 25 млн. рубли (333 000 евро) от частния инвеститор "Проект техника". Получен е и грант от фондация "Сколково" в размер на 30 млн. рубли (400 000 евро). В момента тече активна подготовка за изпълнение на втория етап на проекта, чиято стойност е 280 млн. рубли (3,7 млн. евро).

Проектът доста наподобява космическият шпионски дрон на САЩ - Boeing X-37. Устройството излита в Космоса благодарение на ракета Atlas V, което го отличава в технологично отношение от руския космически дрон. И двата безпилотника обаче могат да се използват за шпионски цели или за унищожаване на сателити.