Американската стартъп компания Boom Supersonic представи работещ прототип в мащаб 1:3 на свръхзвуков пътнически самолет.

Вижте снимки >> >> >>

Проектът е още в началото си, а технологичният демонстратор е наречен XB-1. Той може да лети със скорост над 1234 км/ч, а догодина изпитанията ще покажат каква е неговата горивна ефективност и устойчивост.

Планът на Boom Supersonic е да създадат нов пътнически самолет, който да лети със скорост от 2700 км/ч, като взема разстоянието от Лос Анджелис до Ню Йорк за около 3 часа. Освен това билетът ще струва 5 000 долара, което над 2 пъти по-евтино от билетите на пенсионирания свръхзвуков самолет "Конкорд".

Помислено е и за нивата на шум, които също са по-ниски.

Прототипът е снабден с три реактивни двигателя на General Electric и не може да превозва хора.

Готовият самолет ще се нарича Overture и ще има 55 пътнически места на борда си. Ако всичко върви по план, самолетът трябва да направи първия си полет през 2025 година, а свръхзвуковите превози да започнат преди края на десетилетието.

Макар технологията да изглежда да се е развила значително от времената на "Конкорд", то и до ден днешен законите забраняват цивилните свръхзвукови полети на територията на САЩ. Възможно е обаче скоро те да отпаднат.