Местното правителството в Куинсланд обяви, че ще инвестира близо един милион щ. долара, в закупуването на безпилотни летателни апарати за използване в градовете Таунсвил и Кернс. Дроновете ще бъдат в период на тестове една година, преди да се премине към ефективното им използване.

Дистанционно управляемите летателни апарати ще са интегрирани със специална въздушна платформа, разполагаща с възможности за разузнаване и наблюдение, както и с технологии с изкуствен интелект за проследяване на превозни средства. Дроновете ще са оборудвани с термовизионни камери за откриване на изгубени хора. Полицията на земята ще получава на живо изображения и ще може да реагира при различните ситуации.

Безпилотните летателни апарати са част от разширяването на въздушния парк на полицията на Куинсланд, в рамките на което ще бъдат въведени и нови хеликоптери и малки самолети. Услугите с безпилотни летателни апарати в щата не са нещо необичайно. По-рано този месец компанията за доставки с дронове Wing обяви, че разширява пилотния си проект в югоизточната част на Куинсленд, заедно с KFC за провеждане на тестове на доставки на пилета в района.