Полицейското управление на Ню Йорк е похарчило над 159 млн. щ. долара за системи за наблюдение на гражданите. Това става ясно от негов доклад за инфраструктурата на общественото наблюдение, който обхваща периода от 2007 г. насам.

От материалите, публикувани в американски медии, научаваме, че средствата са вложени в технологии за разпознаване на лица, микробуси с рентгенови апарати за откриване на оръжия и други системи за наблюдение. За целта полицейското управление е сключвало договори с доставчици, на които е заплащало от фонд за специални разходи.

Един от подписаните договори е с KeyW Corporation, която предоставя на полицията клетъчни симулатори, наречени "Stingrays". Това са устройства, имитиращи кули на мобилни оператори, които регистрират идентификационната информация на всеки телефон, свързан с тях и по този начин позволяват проследяването на хора.

Полицейското управление в Ню Йорк признава, че е използвало тези устройства повече от хиляда пъти за периода между 2008 и 2015 година. Защитници на гражданските права обаче определят тези технологии като скъпи и неработещи. Според тях те често водят до грешки, фалшиви арести и незаконно лишаване от свобода.