Преди броени дни Полша сключи най-мащабната сделка в историята на южнокорейската военна промишленост. В пакетът влизат стотици нови танкове, гаубици и самолети.

Преди няколко дена ви разкрихме подробности за новите танкове, закупени от Варшава. Днес ще ви разкрием с какво Полша смята да замени остаряващия си арсенал от Су-22 и МиГ-29. Отговорът е - с една от най-евтините и добри опции на пазара - изтребителят FA-50 Fighting Eagle.

Вижте как изглежда FA-50 Fighting Eagle >> >> >>

FA-50 Fighting Eagle е лек изтребител с два пилота и един двигател на General Electric. Същият агрегат е ползван при "невидимия" F-117 и палубния изтребител F/A-18 Hornet.

Лекият изтребител има максимална скорост от около 1 800 км/ч и разполага с един от най-съвременните радари с активна фазирана решетка. Освен това самолетът има възможност да изпълзва прецизни боеприпаси.

Въоръжението му включва 20-милиметрово трицевно автоматично оръдие, ракети въздух-въздух AIM-9 Sidewinder и AIM-120, както и умните бомби JDAM.

Изтребителят е базиран на учебния самолет T-50 Golden Eagle.

Полша ще закупи 48 бройки от FA-50 Fighting Eagle. Варшава е изразила интерес и към самолетът от пето поколение на Южна Корея KF-21 Boramae.

FA-50 е доста логичен избор за Полша, която вече разполага с F-16 Block 52, F-16C/D и скоро ще получи първите бройки от американския стелт F-35A.

Благодарение на своя напреднал радар, самолетите ще ще могат да изпълняват мисии за прецизно нападение и задължения за въздушна полиция. Освен това те ще служат и за напреднали тренировъчни самолети, които да превърнат полските летци в едни от най-добрите в света.

С FA-50 Fighting Eagle пилотите ще могат да изучат тънкостите на F-35 на една много по-ниска цена, която освен всичко друго ще пази и живота на напредналия изтребител. Мисиите по въздушна полиция също могат да станат по-евтини и да запазят ресурса на по-способните самолети в арсенала на Полша.