Стартъпът за автономни превозни средства Pony.ai ще изтегли три автомобила след катастрофа през октомври в Калифорния, според Националната администрация по пътно движение и безопасност (NHTSA). Във вторник агенцията заяви, че това е първото изтегляне на система за автономно управление.

"Независимо дали превозното средство се управлява от шофьор или от система за автоматизирано управление, необходимостта от защита на участниците в движението по пътищата остава една и съща", заяви в изявление заместник-администраторът на NHTSA Стивън Клиф. "Както подчертава това първо изтегляне на система за автоматизирано шофиране, NHTSA ще гарантира, че производителите и разработчиците на превозни средства дават приоритет на безопасността, докато въвеждат най-новите технологии."

Подкрепяната от Toyota Pony.ai беше тествала пилотната си флотилия от 10 електрически автомобила Hyundai Kona без шофьор на борда из Калифорния в продължение на няколко месеца, когато един от автомобилите се сблъска с разделител на платното и уличен знак във Фримонт. Не са участвали други превозни средства и никой не е пострадал, но инцидентът накара Калифорнийския департамент за моторни превозни средства да спре разрешителното за тестване на Pony без водач, както и да отправи официално запитване от NHTSA.

Агенцията съобщава на Pony.ai, че в кода им има дефект. Проблемът със софтуера на катастрофиралото превозно средство е открит и в две други превозни средства на Pony.ai, като и трите са били ремонтирани.

"Това е първият и единствен път, когато такъв инцидент е възникнал в автономно превозно средство на Pony.ai", заяви говорител на компанията пред TechCrunch, като отбеляза, че стартъпът е изминал повече от 6 млн. реални автономни километра.