Ракетата Falcon 9 на SpaceX успешно изведе в орбита военния сателит GPS III, а Пентагонът дава старт на подмяната на своите спътници за глобално позициониране.

Третият в нова линия на модернизирани навигационни спътници на Global Positioning System излетя на борда на ракетата Falcon 9, добавя нови възможности към GPS мрежата.

"Програмата GPS 3 продължава да надгражда своите успехи, като предоставя разширени възможности за космическите сили на Съединените щати и поддържа" златен стандарт "за позицията, навигацията и времето", каза полковник Едуард Бърн, началник на отдел за космически системи за средни орбити на Земята в Центъра за космически и ракетни системи.

Новите възможности на GPS III системата ще позволят разработката на по-умни и високоточни оръжия, коментират експертите от Пентагона.

Първата степен на Falcon 9 се е приземила успешно на платформа в океана. Ако всичко върви по план SpaceX може да осъществи 38 изстрелвани тази година, като целта на Мъск е тази цифра да нарасне до 70 през 2023 г. Това би превърнало компанията му в първа космическа сила, изпреварваща по този показател Русия и Китай.