Хакерските заплахи не стихват и с всеки изминал ден стават все по-дръзки и засягат все повече потребители и цели бизнеси. Поредната опасност, за която алармираха немски учени, е нов метод на атака, засягащ PDF файловете на компютъра на жертвата.

PDFеx е името на новата заплаха, която успява на открадне информация през над 27 различни четци на PDF файлове, при тестовете. Сред тях са някои от най-разпространените като Adobe Acrobat, Foxit Reader, Nitro и вградените PDF четци в браузърите Chrome и Firefox.

На експлойта не устояват дори криптирани и защитени файлове от този тип. Начинът на проникване е с PDF файл, изпратен до жертвата. След като тя го отвори за недоброжелателя стават достъпни всички подобни файлове на неговия компютър, включително такива с чувствителна информация, документи с електронен подпис и т.н.

Все още не е ясно дали хакери са се възползвали вече от откритата дупка. Немските учени обещават, че ще дадат достатъчно информация на цялата общност, която стои зад формата, за да бъдат защитени потребителите. Повече подробности обаче ще научим чак след месец, когато е конференцията ACM, на която ще бъде представен основно целият проблем.