Утре е денят, в който услугата Google Photos спира предлагането на безплатно неограничено място за онлайн съхранение на снимки и видео с високо качество (това са снимките и клиповете с приложена компресия). От 1 юни компанията ще започне да отчита обема на съдържанието спрямо безплатната квота от 15GB или закупеното място в Google One, предава Mobile Bulgaria.

При достигане на лимита ще се наложи да изтриете съдържание, за да освободите пространство. Разбира се има и алтернатива за закупуване на допълнително облачно пространство за съхранение до 2TB срещу съответната цена. Цените за пакетите Google One, които включват облачно пространство варират от 39.99 лв. годишно за 100GB до 209.99 лв. за 2TB.

Добрата новина е, че качените преди този срок снимки и клипове във високо и експрес (express) качество няма да се отчитат към квотата. Това означава, че все още имате малко време, за да направите бекъп на снимките си. Снимките и клиповете в оригинално качество ще продължат да се отчитат като част от пространството, както и досега. Ако след 1 юни се оказва, че надвишавате безплатната си квота ще имате на разположение 24 месеца, за да предприемете някакво действие, преди съдържанието да бъде засегнато.

Компанията ще пусне и нов инструмент, който ще улесни управлението на качените онлайн снимки и клипове. Той ще покаже съдържанието, което може би ще искате да изтриете, и ще покаже кадрите, които са с лошо качество, както и големите клипове. Google посочва, че осигурява много повече безплатно място от другите, а освен това твърди, че 80% от потребителите на Google Photos няма да достигнат лимита от 15GB поне за три години.