Най-новата руска ядрена подводница бе заснета във водите край Северодвинск. Благодарение на снимките за пръв път се разкрива облика на оръжието.

Вижте как изглежда подводницата >> >> >>

"Княз Владимир" е първата подводница, построена по усъвършенствания проект "Борей-А". Освен модернизираното оборудване и подобрените бойни характеристики, измененията касаят и външния вид на 170-метровата подводница, предава Russia Beyond.

Отначало в медиите се появиха съобщения, че "Борей-А" ще бъдат въоръжени с 20 междуконтинентални балистични ракети "Булава" вместо с 16, но те не бяха потвърдени.

Една ракета "Булава" носи 6 ядрени бойни глави, всяка с мощност от 150 килотона.

"В увеличението на броя ракети на подводницата няма смисъл, тъй като голямата концентрация на ядрени средства за поразяване на едно място е изгодна за противника - той може да ги изведе от строя с един удар. Също така да пуснеш 20 ракети бързо е по-сложно, отколкото 16", отбеляза сътрудникът от Центъра за анализи на стратегиите и технологиите Андрей Фролов, цитиран от "Российская газета".

"Княз Владимир" е четвъртата подводница от тип "Борей" и ще служи в редиците на Северния флот. Следващият кораб от серията - "Княз Олег", завърши хидравличните изпитания на корпуса. Той също се строи по проект "Борей-А", но се различава от "Княз Владимир". След изпитанията на двете подводници ще бъде взето решение за окончателния облик на усъвършенствания ракетоносец.

Възможно е някой от тях да носи новото ядрено торпедо "Посейдон".