Немската компания Volocopter извърши първия полет на своето въздушно такси. Това се случи в Сингапур, а от стартъпът твърдят, че този полет е най-трудният от провежданите досега. Пилотираният дрон има 18 мотора и прелетя успешно над водните части на града.

Пътническият дрон е бил управляван от човек, но от Volocopter посочват, че таксито в крайна сметка ще стане автономно. Във въздуха са били изминати 1,5 километра, които са взети за 2 минути, а средната височина на полета е била 40 метра.

Вижте как изглежда Volocopter >> >> >>

Според компанията, с едно зареждане тази машина може да лети до 35 километра, а максималната скорост е 110 километра в час. Немците уточняват, че тези характеристики се отнасят за случаите, когато в дрона се намират двама души - максималния капацитет на таксито.

Volocopter е една от няколкото компании, разработващи дронове, предлагащи алтернатива едновременно на традиционните хеликоптери и такситата. Привържениците на този тип транспорт твърдят, че захранваните с ток дронове ще помогнат и за намаляването на трафика и замърсяването в градовете. Като риск обаче се посочват възможните инциденти.От Volocopter споделят, че най-голям проблем са държавните регулации, от които зависи дали въздушните таксита ще станат реалност, тъй като технологията може да минимизира опасността от инциденти.