Полша обяви, че ще се сдобие със 180 бройки от най-модерния южнокорейския танк К2 Black Panther. Машината ще се сглобява по лиценз в страната. Варшава скоро ще има 366 бройки от американския M1 Abrams и вече има 249 бройки от немския Leopard-2. Внимание заслужават и 113-те бройки от произвеждания в страната PT-91 Twardy, който е силно модифициран и осъвременен T-72. Общо това са малко над 900 бройки модерни танкове. Но покупката на К2 Black Panther е доста интересна.

Вижте как изглежда К2 Black Panther >> >> >>

Южнокорейският танк е конструиран, за да може безпроблемно да се справя със съветските танкове. Сеул е изучавал и сравнявал своята машина с руския Т-80, който също е в арсенала на азиатската страна.

Заедно с технологичния трансфер, покупката на К2 Black Panther може да се окаже най-стратегическото попълненение в арсенала на Сеул.

Какво заем за К2 Black Panther

Разработката на танка започва в средата на 90-те години на миналия век. Целта на Южна Корея е да създаде машина, която с лекота може да победи не само старите съветски танкове в арсенала на Северна Корея, но и много по-съвременни руски разработки, като Т-80 и Т-90.

Към производството се преминава чак през 2008 година, като през 13-те години на разработка специалистите на Сеул правят всичко възможно да интегрират най-новите технологии в своята машина.

Южна Корея дори получава бройки от Т-80 от Русия, чийто слаби места в последствие са добре изучени.

К2 Black Panther има 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, разработено от нулата от Hyundai. Отчетен е опитът на Германия и Франция при създаването на специфични елементи, като системата за зареждане на снаряди. Като помощни оръжия са монтирани две картечници с калибър 12.7 мм и 7.62 мм.

K2 Black Panther разполага не само с композитна и динамична броня, но има и активна защита, която засича летящи към танка ракети или реактивни снаряди и ги унищожава. Това увеличава шансовете за оцеляване на бойната машина.

Теглото на танка е 60 тона, а максималната скорост е 70 км/ч. По мнението на експертите, танкът се превъзхожда американския М1 Abrams, руския Т-90 и по-старите модификации на Leopard-2.

Първият чуждестранен клиент на К2 Black Panther е Турция. Южната ни съседка сравнява най-новите модификации на френския Leclerc и немския Leopard 2, за да се спре накрая на южнокорейската машина. Една от причините е технологичния трансфер, довел по-късно до появата на турския танк "Алтай". Много е вероятно Полша също да разработи собствен танк, особено предвид наличната индустриална база и опит в направата на PT-91 Twardy.