Прототип-демонстратор на свръхзвуков бизнес самолет от ново поколение ще бъде създаден на базата на руския изтребител МиГ-29, съобщи Кирил Сипало, генерален директор на Централния аерохидродинамичен институт (ЦАГИ), предава Russia Beyond.

Вижте как изглежда МиГ-29 >> >> >>

"Експерименталният самолет е по-евтин и по-лесен за правене на базата на самолет-донор, тъй като основната цел е да се провери в полетния експеримент правилността на подбора на критични параметри: аеродинамичен вид, разположение, форма и размер на въздухозаборниците, дюзите и др. Според нашите изчисления и при подходящо финансиране такъв демонстратор ще се появи до 2023 г.", каза Сипало в интервю за РИА "Новости", цитиран от "Российская газета".

МиГ-29 е четвърто поколение свръхзвуков многоцелеви изтребител. В основната си версия самолетът е едноместен, масата на полезния товар е 2180 килограма. Максималната скорост е 2450 км/ч, продължителността на полета е 2100 километра.

Бизнес самолетът може да запази някои форми и схеми, използвани от МиГ-29, но няма да бъде идентичен. Освен това ще липсва и възможността за въоръжаване.