Кучетата от породата Блъдхаунд са известни с невероятното си обоняние. Специалистите от години се опитват да създадат роботи с подобен нюх, но безуспешно. Японски изследователите са разработили прототип на робот, който може да остави кучешките си "събратя" без работа, съобщи "Сайънс дейли".

Повечето разработени досега роботи са проектирани да долавят миризми във въздуха. Справянето със задачата освен това им отнема доста време.

За разлика от тях прототипът, създаден от специалисти от университета на Кюшу, е в състояние да надушва със завидна бързина отложени по повърхността миризми, например в отпечатъци от стъпки.

За целта роботът използва специален сензор, който на този етап е настроен да открива етанол. В лабораторни тестове роботизираният търсач успешно е надушил позициониран на различни места етилов алкохол и дори е разчел изписано на земята послание с миризми като баркод.

Според създателите му роботизираният събрат на кучетата Блъдхаунд може да намери приложение в охранителната дейност или в система, включваща комуникация чрез миризми между повече роботи.