На 16 юли 1969 г. трима американски астронавти излетяха към Луната от Флорида, където двама от тях днес ще се срещнат, за да отбележат годишнината от старта на мисията им "Аполо 11", съобщи Франс прес.

НАСА организира тази седмица редица инициативи, за да съживи историческото отиване и връщане на Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс до и от Луната.

Вижте снимки от първата пилотирана мисия до Луната "Аполо 11" >> >> >>

Нийл Армстронг почина през 2012 г., но другите двама астронавти, съответно на 89- и 88-годишна възраст, ще се срещнат в часа на изстрелването на кораба им - 13 ч. и 32 мин. по Гринуич, в космическия център "Кенеди". Изстрелването към Луната преди 50 години се осъществява с ракетата "Сатурн-5".

Разработката на свръхмощните ѝ двигатели "Ф-1" започва през 1962 година, а зад проекта стои роденият в Германия и работил за Луфтвафе ракетен специалист Вернер фон Браун. Още в началото е заложено, че ракетата ще служи за изстрелването на хора към Луната, като ще трябва да може да достави полезен товар от поне 41 тона до нашия спътник. В крайна сметка "Сатурн-5" успява да достави 48 тона оборудване до Луната.

Първата степен използва керосин и течен кислород за гориво, а втората и третата - течен водород и течен кислород. Първата степен щяла да се задвижва от 5 броя от мощните "Ф-1" двигатели, втората от 5 броя "Дж-2" двигатели, а последната трета степен от 1 брой "Дж-2". 

"Сатурн-5" може да транспортира 140 тона на ниска околоземна орбита. Ракетата била висока 111 метра, имала диаметър от 10 метра и заредена тежала 2950 тона.

На екипажа са нужни 4 дни, за да стигне до Луната. Лунният модул "Ийгъл" с Армстронг и Олдрин на борда се прилуни на 20 юли 1969 г. в 20 ч. и 17 мин. по Гринуич. Няколко часа по-късно - в 2 ч. и 56 мин. по Гринуич на 21 юли 1969 г. Армстронг стъпи на лунната повърхност.

Майкъл Колинс остава в капсулата в окололунна орбита "Колумбия" - транспортното средство за връщане на Земята.

"Знаехме, че ако поради някаква причина те не успеят отново да излетят, аз не мога да сторя нищо. "Колумбия" не можеше да се прилуни, аз не можех да им се притека на помощ", каза той в Ню Йорк в края на месец май, по време на едно от многобройните събития с неговото участие по повод годишнината.

Публичните появи на Бъз Олдрин са по-редки, но той все пак участва в гала събитие миналия уикенд в Калифорния във връзка с годишнината. Олдрин имаше здравни проблеми и съдебни разправии с децата си поради финансови причини, но ще е безспорната звезда на честванията, тъй като е вторият човек, стъпил на Луната. Едва четирима от 12-те души, които са го направили, все още са живи.

От последната мисия "Аполо" през 1972 г. човек не е изпращан на Луната. Там са изпращани единствено роботи. НАСА планира да изпрати първата жена на Луната през 2024 година. Мисията е одобрена от НАСА и ще се извърши с наследника на "Сатурн-5" - свръх-тежката ракета "Ес Ел Ес".