Преди 60 години на вода е пуснат първият граждански надводен плавателен съд, задвижван с ядрена енергия. Това е ледоразбивачът "Ленин", чиято цел е прокарването на коридори през арктическия лед за товарни кораби, движещи се по Северния морски път.

Вижте как изглежда ледоразбивачът Ленин >> >> >>

Строителството на кораба започва през 1957 година в Ленинград и приключва през 1959 г. Корабът е спуснат на вода и въведен в експлоатация още същата година, за да разбива ледената покривка в западната част на Северния морски път между Мурманск и редица пристанища по арктическия бряг на Сибир.

Въпреки високите разходи по поддръжка в началото ядреният корабен двигател се оказва огромно предимство поради неограничения му обсег в изключително тежки условия.

Първоначално "Ленин" е задвижван от три ядрени реактора, два от които се използват активно и един служи като резервна мощност. През втората половина на 1960-те години установката претърпява сериозна авария при презареждане с гориво и вероятно с известен брой починали, но съветските власти не разкриват информация.

След няколко години реконструкция и инсталиране на нова, по-ефективна и безопасна установка с 2 реактора, корабът отново влиза в експлоатация през 1970 година. През 1971 г. става първият надводен съд, плавал на север от архипелага Северна земя по време на курс от Мурманск до Певек.

"Ленин" става първият от серия атомни ледоразбивачи, построени в СССР и Русия. Изтеглен е от експлоатация през 1989 година, след като е изминал над 500 000 морски мили, или около 925 000 километра. През 2009 година - 50 години след пускането му на вода - е преобразуван в музеен кораб в мурманското пристанище.