Archer Aviation представи първото си въздушно превозно средство за градска среда, Maker. Анонсираният прототип е за тестови и сертификационни цели, като е първа крачка към по-голяма версия, която се очаква скоро, предава Mobile Bulgaria.

Вижте как изглежда летящото такси >> >> >>

Maker представлява самолет от тип eVTOL, което означава, че може да излита и каца вертикално, като се захранва от електроенергия. Устройството може да преминава към режим с фиксирано крило по подобие на самолет. Максималната скорост е 150 мили в час.

Задвижването става от общо 12 ротора, шест по-големи с по пет перки и шест по-малки с по две перки. Благодарение на това, че използва електроенергия, Maker е изключително тих при около 45 децибела на височина около 600 метра.

Устройството е двуместно и от компанията предвиждат то да се използва като такси за ВИП клиенти. Обсегът му с един заряд е 60 мили или малко под 100 км. В основата на Maker са шест батерии с обща мощност 75 kWh.

От Archer Aviation очакват първите тестови полети да се осъществят през последното тримесечие на годината. Производството на по-големия апарат би трябвало да започне догодина. Сред първите клиенти на компанията е United Airlines, която е заявила продукти на стойност 1 милиард долара. Първите пътнически полети би трябвало да се осъществят през 2024.