Още при написването на пиесата Р. У. Р., чийто автор Карел Чапек "изковава" думата робот, става ясно, че пътят на развитие на човечеството ще е свързан с това на интелигентните машини. От тогава насам излизат множество филми - и утопични, и апокалиптични, които допълнително развиват идеята за взаимовръзката между хората и роботите.

Постепенно големите индустрии започват да залагат на автоматизирания труд, извършван от машини. Така хората са по-малко натоварени и опасността от инциденти намалява. Реалността е, че всички са доволни, а апокалиптичните прогнози за пореден път са безпочвени.

Подобни страхове се появяват на прага на всички технически революции. Например, преди няколко века хората се плашат и бунтуват срещу механичните станове.

Но да се върнем към интелигентните машини. Едва отскоро технологичният напредък позволява създаването на истински автономни роботи, които да могат да си взаимодействат с всеки - от техническия специалист, до лаика, от малкото дете, до възрастния човек.

Създателите на иновативните технологии са една стъпка напред - те изграждат роботите си по такъв начин, че те никога да не станат заплаха за човечеството. Въпреки това доста хора гледат с подозрение към роботите. Как може да се промени това?

С взаимодействие - ето как.

Точно това ще предложи и най-голямото изложение на роботи в България, което ще се проведе в столичния Сердика Център.

Посетителите на стартиращото на 14 октомври интерактивно изложение "Роботите идват!" ще могат лично да се запознаят със способностите на 10 от най-модерните и развити роботи, създавани някога. Гостите ще могат не просто да се здрависат, но и да разговарят с андроидите. Възможностите на всички показани машини ще могат да се тестват на максимум. И всичко това ще става при свободен вход.

Ето кои роботи ще можем да видим в Сердика Център:

Thespian - Можеш ли да познаеш, когато някой лъже? Роботът Thespian е актьор, усвоил до съвършенство човешките емоции. Той може да те разсмее, да те разплаче, а дори и да те излъже. Задавай му въпроси - той обича да разговаря с публиката.

Promobot - Запознай се с Promobot - асистентът, за когото всеки си мечтае! Той може да разпознава и запомня хора, да разговаря с тях и да се разхожда наоколо. А после запазва любимите спомени като отпечатва снимките ти на хартия.

Hero Mirror - Прегърни любимия си супергерой пред огледалото Hero Mirror! Иновативната технология, вградена в огледалото, позволява да си избереш герой и той да се появи до теб в реални размери. Децата го обожават - възрастните също! Кой не би искал да се срещне очи в очи с Елза от Замръзналото кралство?

iPAL - Най-добрият приятел на децата е тук! iPAL запомня кой е неговият собственик и е отдаден на това да го прави щастлив. Роботът е изобретен в Китай, където родителите отсъстват за дълго време от вкъщи и искат децата им да бъдат обгрижвани и да се учат на нови неща. iPAL е детегледачката на китайските семейства.

ALPHA - Време е малко да се раздвижим! Роботът-гимнастик ALPHA може да се движи във всички посоки. Той върти и задвижва всяка част на тялото си и дори танцува! Управлявай го лесно и на мига с Android приложението.

Dancing robots - Наближава истински робо-спектакъл. Робо-танцьорите превземат сцената. Те са признати за най-подвижните роботи на света и определено знаят как да впечатлят. Виж как се движат в такт с музиката и танцуват в синхрон като истинска денс-група.

MISS FACE - Знаеш, ли че съществува робот-бийтбоксър? MISS FACE е първият проект, който може да изпълни всяка мимика на човешкото лице. Вграденият изкуствен интелект позволява на робота да разговаря с хората, да разказва шеги, да се мръщи и, разбира се, да пее. Какво би искал да ти покаже MISS FACE?

Robot Aibo - Роботът-домашен любимец Aibo няма как да не стопли сърцето ти. Игривото кученце веднага ще ти заплени с уникалния си характер. То прави всичко като едно истинско кученце - от чесане зад ухото до това да ви оближе лицето.

Robofish - Малкият Немо вече има робо-приятел! Robofish плува и се държи като истинска риба и дори се разбира много добре с другите обитатели на аквариума. Виж как се върти, свети и живее подводния си живот.

Chess player - Дали един човек е способен да победи професионален робо-шахматист? Гросмайсторът сред роботите ще може да предизвика трима опоненти едновременно. Приемаш ли предизвикателството?

Учените споделят, че най-големият и основен страх при хората е този от непознатото. Ако се страхувате от роботите или пък просто искате да видите какви са способностите на най-модерните постижения в тази област, то трябва единствено да посетите интерактивното изложение "Роботите идват!". То ще се проведе от 14 до 27 октомври в Сердика Център в София. Вратите му ще са отворени между 12:00 и 20:00 часа, а входът е свободен.