През 2023-та година ще бъде изстрелян български телекомуникационен сателит BALKANSAT. Това съобщиха от компанията, която планира да изведе сателита в орбита, съобщава БНР.

Компанията се надява да изгради и оперира системата, която ще осигурява сигурни комуникации на територията на България както за публичния, така и за частния сектор. Виктор Стефанополи каза, че по този начин с най-бърз интернет, например биха разполагали и най-отдалечените райони в страната. А и, както пандемията Covid е показал, ще е полезено за телемедицина и дистанционно обучение.

"Изстрелването на български телекомуникационен сателит ще донесе много ползи за българската икономика. Най-важното предимство е обхвата на спътника, благодарение на който ще можем да осигурим по-добра свързаност на страната. Създаваме изцяло български продукт и амбицията ни е да бъдем ключов партньор на компаниите тук, както и да открием високоплатени работни позиции за млади местни специалисти", каза Виктор Стефанополи и добави, че сателитът ще допринесе и за развитието на 5G системата.