Президентът на Microsoft и главен юридически директор на компанията Брад Смит смята, че начинът по който американското правителство третира Huawei, е неамерикански, предава Mobile Bulgaria.

Това става ясно от негово интервю за Bloomberg Businessweek, в което Смит посочва, че според него китайската компания трябва да може да купува американски продукти, включително софтуер от Microsoft. Брад Смит изтъква, че подобни забрани не трябва да се предприемат без солидна основа във фактите, логиката и закона, а освен това допълва, че е помолил американските регулатори да изяснят по-ясно позицията си.

"Често получаваме отговор от типа "Ако знаехте каквото знаем ние, ще се съгласите с нас". Нашият отговор е - Чудесно, покажете ни какво знаете, за да можем да решим за нас. Това е начинът по-който работи тази страна", заявява Смит.

Белият дом не е представил каквито и да е доказателства, че Huawei представлява заплаха за националната сигурност на страната. Въпреки това Вашингтон активно лобира и в други страни за забрана на продуктите на Huawei.

В САЩ Тръмп твърди, че Huawei представлява заплаха за националната сигурност, а търговското министерство добави компанията в забранителен списък, който пречи на американски компании да продават продукти на китайците.

Брад Смит се опасява, че ще последват по-мащабни и строги рестрикции, които ще се отразят на износа на нови технологии, на които Microsoft разчита, включително изкуствен интелект и квантови компютри.