Tайванската президентка Цай Ингвен обяви, че автономният остров ще работи за подобряване на възможностите си в сферата на отбраната и спасителната дейност с помощта на нови технологии. Тя добави, че укрепването на Тайван е от ключово значение за поддържането на мира, предадоха Асошиейтед прес и БТА. 

Цай също така обеща, че нейното правителство ще насърчава политиките за гарантиране на морската и граничната сигурност, след като наблюдава антитерористично учение в град Каосюн в югозападната част на Тайван. 

"Колкото по-сигурен е Тайван, толкова по-сигурен е светът", подчерта тя.

Цай направи тези коментари в момент, когато демократичният остров е изправен пред все по-голяма военна заплаха от страна на Китай, който разглежда Тайван като своя непокорна провинция, която може да бъде върната със сила, ако е необходимо. 

По време на ученията днес служители на тайванските сили за сигурност демонстрираха как биха се защитили от терористични актове в морето. Някои от тях се качиха от малки лодки на плавателен съд, контролиран от "терористи". Други се спуснаха по въже от летящ хеликоптер. Симулацията завърши с драматична сцена, при която някои увиснаха във въздуха, докато се връщаха обратно към хеликоптера. 

Тайван и Китай се разделят през 1949 г. след гражданска война, която завършва с контрол на управляващата комунистическа партия в континенталната част на страната. Островът никога не е бил част от Китайската народна република, но Пекин твърди, че той трябва да се обедини с континенталната част.

Пекин също така увеличи усилията си за спечелване на дипломатическите съюзници на Тайван, откакто привърженикът на независимостта Цай встъпи в длъжност през 2016 г. През март Хондурас установи официални отношения с Китай, ставайки последната от поредицата държави, които прекъснаха дипломатическите си връзки с Тайван.

Президентката на Хондурас Сиомара Кастро пристигна вчера в Шанхай на първото си посещение след установяването на връзките. Според доклад, публикуван днес от държавната медия Синхуа, тя заяви, че страната ѝ ще засили сътрудничеството с финансовия център и ще участва активно в Международното изложение за внос в Китай, което ще се проведе там през ноември.