Тестовете на ракетата "Союз-ФГ", която трябва да изпрати новият екипаж към Международната космическа станция, са показали дефекти в системата за отделяне на спомагателните ускорители, предава РИА "Новости".

Почти същият проблем възникна миналата година, когато авария с отделянето на ускорителите доведе до провал на мисията за изпращане на екипаж до МКС.

"Дефектите са отстранени и новите тестове приключиха успешно в Байконур", заявява източник от Роскосмос пред агенцията.

Поради това графикът на работа в космодрума се промени, но няма промяна в дата на изстрелване на "Союз-ФГ", допълва той.

Вижте как изглежда ракетата "Союз-ФГ" >> >> >>

Според друг източник на РИА "Новости", на ракетата спешно са били подменени два компонента, на които са били открити неизправности. Не се уточнява кои точно са били тези части.

Ракетата "Союз-ФГ" с кораба "Союз МС-12" ще излети на 14 март. Екипажът включва руския космонавт Алексей Овчинин и американецът Ник Хейг, които не достигнаха МКС миналата година именно поради авария в "Союз-ФГ" и прекратяване на мисията. На борда на кораба ще е и американката Кристина Кук.

Експертите отбелязват, че дребни грешки в компонентите или погрешното им монтиране могат да доведат до унищожението на цялата ракета. Въпреки това ракетата "Союз" е призната за една от най-сигурните и надеждните в света, а успеваемостта на мисиите е 97,3% при над 1700 полета.