Насроченото за 19 октомври излизане в открития космос от американския сегмент на Международната космическа станция (МКС) се отлага заради изтичане на течност от външната резервна охладителна система на многофункционалния лабораторен модул "Наука", съобщи НАСА, цитирана от БТА.

"Излизането в открития космос, планирано за дата не по-рано от 19 октомври, сега се отлага за по-късна дата", се казва в изявлението, направено от американската космическа агенция.

Решението е взето, за да се предостави на инженерите допълнително време да завършат анализа на изтичането на охлаждаща течност, който се появи на 9 октомври.

Датата на другото излизане в открития космос, което е планирано за 30 октомври, остава непроменена, се допълва в изявлението.

Астронавтите Лоръл О'Хара от НАСА и Андреас Могенсен от Европейската космическа агенция (ЕКА) трябваше да излязат в открития космос на 19 октомври.

О'Хара и другата астронавтка на НАСА, Джазмин Могбели, трябва да излязат извън МКС на 30 октомври.

По-рано двете излизания бяха планирани съответно за 12 и 20 октомври, но бяха отложени заради проучването на специалистите на ситуацията с руския модул.

Роскосмос съобщи за теча от външната охладителна система на лабораторния модул "Наука" на 9 октомври. Тогава от руската космическа агенция отбелязаха, че ситуацията не представлява заплаха за екипажа на МКС.

По-късно космонавтът на Роскосмос Олег Кононенко, който е и специален кореспондент на ТАСС, съобщи, че изтичането на охлаждаща течност не е застрашило живота на екипажа, нито е станало причина за отлагането на експерименти.