Многобройните проблеми с процесорите Skylake вероятно са принудили Apple да започне процес на преход към нова хардуерна платформа - собствена ARM разработка, смята бивш инженер на Intel, предава technews.bg.

По-рано тази седмица Apple потвърди това, което се носеше като слух от няколко години насам. Компанията наистина реши да изостави процесорите на Intel в своите Mac компютри и да ги замени със собствени решения, базирани на ARM архитектура.

Като се има предвид, че първият подобен компютър ще излезе на пазара тази година, очевидно Apple е взела това решение отдавна и е пристъпила към реализацията на плана си. Може да се предположи грубо кога се е случило това и какво всъщност се е превърнало в основен катализатор на процеса.

Бившият инженер на Intel Франсоа Пиньоел смята, че Apple е решила да изостави процесорите на Intel още по време на първите Skylake, тоест през 2015 г. (когато започва да ги използва в iMac) според публикация на PC Gamer. Причината e била лошият качествен контрол на процесорите от Intel.

По онова врече на хоризонта не се виждаха процесорите AMD Ryzen и Apple е решила да се насочи към ARM архитектурата. Нещо повече, според бившия инженер на Intel, ситуацията се е влошила от факта, че Apple е била една от първите, които сериозно се сблъскват с проблема.

"Когато вашият клиент започне да намира толкова много грешки в процесорите, колкото и вие самите, очевидно тръгвате по грешен път. Apple вероятно мразеше Skylake", казва Пиньоел.

Вярно е, че дори да нямаше проблеми с процесора Skylake, рано или късно Apple все пак щеше да вземе решение за промяна на платформата, признава източникът. Интересно е, че оттогава Intel продължава масово да използва същата архитектура Skylake и същия производствен процес.

Разбира се, всичко това е само мнението на един човек, макар той да познава много добре вътрешните проблеми на Intel. И все пак доводите на Франсоа Пиньоел звучат напълно логично.