TerraPower, компания за атомна електроенергия, финансирана от основателя на Microsoft Бил Гейтс, ще построи ядрен реактор от ново поколение. За тази цел е избрана площадка на въглищна електроцентрала в Уайоминг, която много скоро ще бъде пенсионирана.

Натриевият реактор използва технологията на TerraPower и GE-Hitachi. Проектът е една от двете концепции, подкрепени от Министерството на енергетиката на САЩ с първоначален кръг на финансиране на обща стойност 160 милиона долара.

"Иновативната ни технология ще помогне да се гарантира непрекъснатото производство на надеждно електричество и ще създаде нови, добре платени работни места в Уайоминг", каза Крис Левеск, президент и главен изпълнителен директор на TerraPower.

Компанията ще изгради бърз реактор с натриево охлаждане, използващо разтопена сол, а не вода. Към мини-централата ще има система за съхранение на енергия. Демонстрационният реактор ще произвежда 345 мегавата мощност, което е достатъчно, за да обслужва около 250 000 домове. Когато е необходимо, системата за съхранение може да увеличи временно мощността до 500 мегавата, достатъчно за 400 000 жилища.

Новият ядрен реактор се характеризира с малки размери и високо ниво на безопасност.

За сега в света има работещи само два содни реактора, използващи подобен принцип. Това са създадените през 80-те съветски блокове в Белоярската АЕЦ в Русия.

Содните реактори са по-безопасни, заради по-ниското налягане, спрямо блоковете, охлаждани с вода. За сметка на това към този момент пречка за масовото им налагане е справянето с химическата им активност.

Министерството на енергетиката планира да инвестира общо 3,2 милиарда долара за период от седем години, за да превърне концепциите в реалност до 2028 г., като съответни средства са осигурени от партньори в индустрията.