Професорът по астрофизика Ави Льоб беше най-дълго служилият председател на катедрата по астрономия на Харвард, докато не стана част от консултативния комитет по наука и технологии в Белия дом. Наред с това той е един от най-големите поддръжници на теорията, че извънземни цивилизации има и те могат да влязат в контакт с човечеството.

Вчера NBC съобщи, че Льоб иска да възстанови фрагменти от междузвезден метеор, който според него е паднал на Земята през 2014 г.

През 2019 г. Льоб и един от неговите ученици, Амир Сирадж, публикуваха все още нерецензирана статия в arXiv, в която се казва, че метеорът трябва да е направен от материал, по-здрав от желязото, за да оцелее при пътуването си, а през 2021 г. Льоб обяви желанието си да извади обекта от океанското дъно.

Според Льоб е много вероятно метеорът да е извънземна сонда.

"Планираме да прикачим към кораб система с мощен магнит. Тя ще може да събира всички метални останки от морското дъно", споделя Льоб.

Учените знаят, че обектът е с произход от друга звездна система. Той е дълъг само половин метър и се е разбил на близо 320 километра от северния бряг на един от по-отдалечените острови на Папуа Нова Гвинея.