Големи демонстрации са избухнали тази сутрин в най-големя завод за производство на iPhone в света в Китай, който е собственост на тайванския поддоставчик Foxconn. Това се вижда на видеата, разпространени от социалните мрежи "Вайбо" и "Туитър", за които съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Кадрите показват тълпи работници, които маршируват по улица, като някои са изправени лице в лице с редица от хора в бели защитни скафандри и полицаи от отдела за защита на обществения ред. Заводът се намира в Чжънчжоу, централната китайска провинция Хънан.

Откъс от разпространено видео показва десетки работници, които крещят "Защитаваме правата си" пред редица от полицаи и и полицейска кола с включени мигащи светлини.

На друг кадър се вижда работник, който поставя метална бариера на земята, а авторът на видеото крещи: "те зареждат" и "сълзотворни бомби".

Вероятно хаштагът "Вълнения Фокскон" е бил цензуриран тази сутрин в социалните мрежи, но няколко съобщения за протестите все още са онлайн, посочва АФП.

Тайванската Foxconn сглобява електронни продукти за много международни марки. Компанията, която е основен поддоставчик на Apple, се сблъсква през последните месеци с нараснал брой случаи на КОВИД-19 в огромния си завод в Чжънчжоу, най-големият в света за производство на айФони.

В комплекса работят над 200 000 служители, повечето от които и живеят в завода.

Foxconn реши да ограничи достъпа до обекта с работниците вътре, за да спре разпространението на вируса. Стотици изпаднали в паника работници обаче избягаха пеша от карантинирания обект.

Тайванската група е най-големият работодател в частния сектор в Китай, с над 1 милион служители в страната в около 30 заводи и научноизследователски институти. Foxconn не отговори на молбата на АФП за коментар.