SpaceX тества прототипа на "марсианската ракета" Starship. Тя успешно излетя от площадката в Бока Чика, Тексас, но кацането й завърши със сблъсък в земята и експлозия.

Вижте снимки на прототипът на "марсианската ракета" на SpaceX >> >> >>

Прототипът, означен като SN9, достигна 10 километра надморска височина, като вторият двигател се изключи по план 2 минути след началото на старта, а третият спря отново по план малко след 3-тата минута във въздуха.

След четвъртата минута ракетата се обърна хоризонтално и започна своето приземяване с дозвукова скорост.

SpaceX успя да рестартира двигателите, но малко след включването им и изправянето във вертикална позиция единият агрегат спря. Така ракетата нямаше необходимата тяга, за да се приземи гладко и избухна, когато докосна земята.

Starship SN9 се разби с експлозия при кацането си

Снимка: SpaceX

Общата продължителност на изпитателния полет на голяма височина бе 6 минути и 26 секунди, като желаната надморска височина бе достигната.

От компанията на Илон Мъск са доволни от полета на прототипа SN9, като допълват, че трябва да поработят върху кацането и рестартирането на двигателите Raptor.

Прототипът на Starship разполага с три двигателя, но във финалния си вариант ракетата ще има 7 броя от тях. За полети до Марс ще се ползва версия монтирана към ускорителя Super Heavy, който ще има 31 броя от новия агрегат.

Двигателят Raptor използва за гориво течен метан и течен кислород. Това решение е избрано от Мъск не само по икономически причини, но и защото на Марс има метан, който може да бъде превърнат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Двигателят е около 2 пъти по-мощен от ракетния агрегат Merlin 1D, използван във Falcon-9. Метановият Raptor ще може да се използва многократно.

Тестът на прототипа, наречен Starship SN8, също завърши с експлозия при кацането преди по-малко от два месеца. Въпреки това SpaceX успява в рекордни срокове да сглобява нови ракети.

Във финалния си вид Starship ще може да транспортира до 100 човека към Марс и да постави началото на колонизацията на други планети. Това ще е най-мощната и голяма ракета, правена някога.

Вижте как ще изглежда финалната версия на Starship >> >> >>

Илон Мъск твърди, че полетът на финалната версия на Starship трябва да се състои през 2021 година, като комерсиалните стартове ще стартират през 2023 г. Това обяснява и скоростта, с която компанията на предприемача създава своите прототипи.

"Най-важният пробив, който ни е необходим, за да се превърнем в космическа цивилизация, е космическо пътуване, подобно на въздушното пътуване. Бърза ракета за многократна употреба е свещеният граал на космоса", сподели преди време Илон Мъск.

Освен за колонизация и мисии в дълбокия космос, Starshp ще се използва и за транспорт на Земята. Всяка точка на нашата планета би могла да се достигне за по-малко от час след старта на ракетата. Разстоянието между Лондон и Ню Йорк би отнело едва 29 минути.

В края на миналата година имаше индикации, че Пентагонът също се интересува от възможностите на SpaceX да осъществява спешни военни доставки и дори да транспортира войници със своя Starship.

Прогнозите са, че това ще стане в края на десетилетието, когато Starship ще е извършил поне няколко полета и ще се е доказал като надеждна и способна ракета за многократно ползване.

Що се отнася до новите тестове на прототипа, то Мъск има зелена светлина за изстрелване в края на този месец. Очаква се тогава или в началото на март да полети Starship SN10.