Среща вчера в Женева за ограничаване на употребата на автономни оръжейни системи, т. нар. "роботи убийци", не постигна конкретен напредък, предаде ДПА.

Дискусиите между 125-те държави, които са страни по Конвенцията за определени конвенционални оръжия, завършиха, без да бъде даден мандат за преговори за международен договор или друг правно обвързващ инструмент. Причина за това бе съпротивата на Русия, САЩ и други държави, отбелязва ДПА.

Страните по конвенцията взимат решенията си само с единодушие. Вчера те се съгласиха само експертната група, създадена през 2014 г., да продължи работа.

Десетки държави искат забрана на автономните оръжия. Такива системи, например ракети и дронове, може да бъдат използвани без човешки контрол, като се прицелват и атакуват с помощта на изкуствен интелект, отбелязва ДПА.

Страни, в които има големи производители на такива автономни оръжия - Русия, но също САЩ и Израел - са против ограниченията.

В споразумението между трите партии от новото коалиционно правителство в Германия е записано, че те ще се стремят към международна забрана на тези системи.

Липсата на напредък на петъчната среща бе разкритикувана от активисти. Те обаче изразиха готовност да продължат да се борят за тази кауза, като припомниха, че са постигнали успех по въпроса за противопехотните мини и касетъчните боеприпаси, които на практика вече са забранени по света.

Дипломати от своя страна предупредиха, че едно международно споразумение няма да бъде от особена полза, ако към него не се присъединят държавите, които реално произвеждат "роботи убийци".