Според анализатора Минг-Чи Куо доставките на преносими компютри на Apple през 2023 г. ще намалеят рязко въпреки пускането на 15-инчовия MacBook Air по-рано тази година, което според компанията ще увеличи продажбите. Търсенето обаче рязко спадна малко след традиционния ръст на продажбите в началото на учебната година и прогнозите за доставките на MacBook за годината бяха ревизирани надолу с 20 процента.

Куо очаква общите продажби на MacBook през 2023 г. да спаднат с 30% спрямо 2022 г. до 17 млн. броя. Въпреки наближаващите сезонни празнични продажби анализаторът не очаква значително увеличение на доставките до края на 2023 г., тъй като Apple няма да представи никакви актуализации на своята линия MacBook до началото на 2024 година. Куо посочва няколко причини за спада в продажбите на лаптопи на Apple:

- Стабилен спад в търсенето на отдалечена работа; търсенето е било изкуствено завишено по време на пандемията COVID-19.

- Ефектът на новото е преминал и Mini-LED дисплеите във фамилията MacBook Pro вече не се харесват на клиентите.

- Повечето клиенти вече са обновили своите MacBook-и, базирани на Intel, с първото поколение Apple Silicon, а преходът от процесори M1 към M2 вече не е съпроводен с такъв скок в производителността.

Лаптопите на Apple могат да получат тласък на растежа през 2024 г., когато се очаква да бъде пуснато следващото поколение MacBook. Apple планира да пусне на пазара нови 13-инчови и 15-инчови MacBook Air с процесори от следващо поколение M3, създадени по 3nm процес N3 на TSMC. На клиентите ще бъдат предложени и нови 14- и 16-инчови лаптопи MacBook Pro с процесори M3 Pro и M3 Max.

Bloomberg съобщава, че новите MacBook Pro ще бъдат пуснати на пазара "в началото на следващата година", но все още няма информация за техните спецификации, освен твърдението, че ще използват "по-бърза RAM памет". Експертите предполагат Mini-LED дисплеи с по-висока яркост, докато възможността за по-бързи Gen5 SSD дискове се поставя под въпрос поради високата им консумация на енергия.