Питали ли сте се някога на какво мирише в Космоса? Според хора, които са били в открития космос, миризмата напомня малко на изгоряло, малко на барут, с нотки аромат на ром, а според астронавта Тони Антонели "миризмата е различна от всичко познато", пише сайтът "СайънсАлърт".

През 2008 г. НАСА преговаря с химика Стивън Пиърс, директор на парфюмерийна компания, да пресъздаде в лабораторни условия миризмата на космоса. "Обясниха ни, че искат да създадат реални условия за тренировките и обучението на астронавтите", пояснява тогава Пиърс. От НАСА обаче така и не ангажират Пиърс.

Американската компания "О дьо Спейс", която не е свързана по никакъв начин с НАСА, решава да възпроизведе аромата на космоса.

От компанията започват да набират средства чрез кампания в сайт за групово финансиране и получават почти 450 000 долара, близо сто пъти повече от очакваното, от ентусиасти, които харесват идеята им. До края на кампанията им за набиране на средства на платформата "Кикстартър" остава още месец.

Ароматът на Космоса вече е готов, бутилира се и от компанията смятат да предложат флакончета "О дьо Спейс" на училища за часовете по природни науки, за да подпомогнат повишаване на интереса към тях.

Всъщност Космосът едва ли има аромат, защото там няма въздух, който да вдишваме.

В огромното пространство вакуум обаче има хидровъглероди с два или повече затворени кръга атоми, които създават миризмата на изгоряло, когато например като препечем филийка за по-дълго време в тостер. Съдържат се във въглищата и нефта, а в Космоса се разпръскват от умиращите звезди.